sobota, 22. oktober 2011

Glinščica z okolico

Dolina Glinščice je prava izbira za obdobje, ko je v celinskem delu Slovenije zima. Neverjetno, kakšna dolina se spušča s Krasa dobesedno do prvih predmestij Trsta, v marsičem spominja bolj na pokrajino visoko v Alpah. Tura ponuja veliko zanimivega, od svetovno znane Lipice do kraših vasic Mihele, Beka in Botač, ki so že skoraj izumrle, seveda same doline Glinščice in tudi opuščene trase železniške proge, ki je nakdaj povezovala Hrpelje in Trst in po kateri sedaj poteka kolesarska cesta. Doživetij je toliko, da lahko v tem koncu preživiš ves dan.

Turo sva z Mihom pričela v Lipici in se po makadamu povzpela na Kokoš, od tu pa po grebenu do Sv. Tomaža in po pašnikih do Krvavega potoka, kjer sva se na kratko spustila v dolino Glinščice. Sledil je vzpon po kolovozih do vasi Beka (V4) in od tu preko travnikov do spusta v Botač (S4). Potka po dolini je atraktivna, vendar je potrebno paziti, saj je zelo obljudena. Vmes sva opravila še precej zahteven vzpon do cerkvice sv. Marije (V5) in nadaljevala do vasi Boljunec, kjer se soteska konča. Vzpon poteka najprej po asfaltni cesti nato pa zavije na že omenjeno kolesarsko cesto po trasi bivše železnice. Za vasjo Dolina sva zavila levo v gozd, gozdna pot naju je pripeljala na planjave okoli Krvavega potoka in Lipice. Med MP Lipica in kobilarno sva izbrala pot po italijanski strani in se nato pri kamnolomu usmerila čez gozt do hotelov.

Ture v okolici:


GPS sled in ostali podatki




dolina premore tudi pravi slap

najlepša potka povezuje vasici Botač in Boljunec


kolesarska cesta poteka skozi številne predore in
ponuja čudovite razglede na dolino spodaj
Foto (vir: Picassa)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...