četrtek, 20. oktober 2011

Košuta-Jezersko

Dolg greben Košute s svojimi obsežnimi travišči že od daleč daje slutiti, da je pod njim marskikaj zanimivega tudi za gorsko kolesarjenje. Ture na planino Pungart, Šijo in Kofce so bile znane že iz prvih vodnikov, z gradnjo novih gozdnih cest in boljšimi kolesi pa so se kot zelo zanimive izkazale še druge potke, zlasti čudovita prečnica iz planine Pungart do Dolge njive, ki je vozna v obe smeri in nadaljevanje od Dolge njive preko Pečovnika do Jezerskega.  Možnosti za oblikovanje ture po lastni izbiri je ogromno, od lahkih in kljub temu zanimivih, do težjih ki jo tudi opisujem v nadaljevanju. Omenjena tura vsebuje vse, od čudovitih razgledov, prečenja preko zanimivih planin, ki se vrstijo ena za drugo in tudi malo adrenalinskega vložka na delu za Tegoško planino, saj prečnica poteka po izpostavljni in ozki potki. Mogoče manjka le zanimivejši spust, ki ga bo potrebno še najti.

Vzpon smo pričeli v Podljubelju in takoj za Matizovcem je že bilo potrebno strmo zagrizti po blatni vlaki proti grebenu med Kofcami in Belo pečjo. Vlaka se kmalu izboljša, vendar strmina ne popusti vse do Kofc, kjer se prične zanimvejši in izredno razgleden del poti mimo Šije in nad planino Pungart in Tegoško planino. Odločili smo se za zgornjo, zahtevnejšo pot, ki se prične malo za planino Šija in se na koncu planine Pungart priključi standardni po makadamu. Nadaljevanje vse do Pečovnika je enako zahtevno, zlasti vzpon do in mimo planine Dolge njive.

Zahtevnost vzponov:
  • V4 (Podljubelj-Kofce; mesta V5)
  • V6 (Dolga njiva-Zg. dolga njiva)
Zanimivost prečenja:
  • P5/5 (Kofce-Dolga njiva - idelano prečenje)
  • P4/5 (pl. Zgornja dolga njiva-Pečovnik)
Zahtevnost spusta: S2 (začetek spusta S3 po lepi potki, ki jo pogosto prekinja podrto drevje, nato spust po makadamu)






Planina Kofce


planina Šija

potka nad planino Pungart, vozna je v smeri Dolge njive

idilična planina Dolga njiva

tik nad planino Zgornja dolga njiva se odpre lep pogled nazaj na celoten greben Košute


Foto: Picassa 

1 komentar:

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...