sobota, 15. oktober 2011

Otlica


Nad celotno Vipavsko dolino se dviguje veriga planot, to so Nanos, Kovk-Otlica in Čaven, ki so vse zanimive za gorsko kolesarjenje. Ob pravilnem trženju bi lahko postalo območje kot nekakšen nadomestek bolj znanim italijanskim destinacijam. Srednji greben, med Colom in Predmejo je zanimiv zato, ker pot skoraj v celoti poteka po robu planote, od koder imaš včasih občutek, da boš padel direktno v Ajdovščino. Prevozil sem celotno pot in več spustov, vsi so zanimivi, najbolj divji je gotovo tisti iz Otliškega okna. Kombinacij pri izpeljavi tur je ogromno, pri vsaki je možno prevoziti del prečnice s kombinacijo spusta v Ajdovščino. Najlepši del, tudi brez sestopanja, je od Kovka do Podrte gore. Srednji del, od Podrte gore do Navrš je najbolj zahteven, z veliko sestopanja in ga ne bi več ponavljal. Zadnji del, je bolj smiselno opraviti iz zahoda in je razen enega kratkega vzpona v celoti vozen.

Ture v bližini:



Varianta 1: Kovk-Podrta gora-Ajdovščina:
  • zahtevnost vzpona : V6 (od odcepa iz glavne ceste za Col do vrha Kovka)
  • prečenje: P5/5 (občasno ovire, pot ni izpostavljena, čudovita pokrajina z razgledi na Vipavsko dolino in čez Kras do morja)
  • zahtevnost spusta: S4 (malo zahtevneje na vrhu, nato tekoče in lepo)
  • GPS sled




 
prvi del prečenja takoj pod Kovkom

pogled na Ajdovščino

Varianta 2: Col-Kovk-Otliško okno-izvir Hublja-Ajdovščina:
  • zahtevnost vzpona: V2 (do zadnjih hiš po asfaltu, nato gozdni cesti)
  • prečenje: P3/5 (velja za nadaljevanje do okna - pogosto je sestopanje, prenosi kolesa čez skale, na poti so 3-4 strmi vzponi, dolgi do 100 metrov, kjer je treba peš. Sicer pa še vedno krasni razgledi)
  • zahtevnost spusta: S6 (pot, za katero sem ob zadnjem obisku žal opazil, da je prepovedana za kolesarje)
  • GPS sled



proti Otliškemu oknu

pogled na Otliško okno se odpre kar iz poti
večina spusta je vratolomnega



Varianta 3: Resljeva cesta-Predmeja-Otliško okno-Kovk (pod električno napeljavo)-Ajdovščina
  • zahtevnost vzpona: V4 (zadnja tretjina V5)
  • prečenje: P5/5 (zelo lepo prečenje, na poti je eden krajši vzpon (cca 20 višincev), kjer je potrebno peš, drugi vzpon na Dolski maj je možno obiti s pomikom na planoto in na pot, ki te pripelje na sedelce pod vrhom in je v celoti vozna, od Otliškega okna sledi strm vzpon na sedlo pod Navršami, ki je mestoma nevozen in nato lepa prečnica pod vrhom in dalje v gozd do poti iz vasi Kovk v Ajdovščino)
  • spust je podoben tistemu iz Podrte gore, najprej nekaj zelo strmih serpentin, nato vedno lepše in tekoče. Na cca 550 metrih n/m preide v kolovoz, kmalu niže pa je potrebno le izbrati sebi primerno varianto, ki jih je proti mestu vse polno
  • GPS sled



fotomaterial je kombiniran iz dveh tur 
 
 Resljeva cesta malo nad odcepom od glavne ceste
Resljeva v zgornjem delu je vedno zelo zahteven izziv


na greben Dolskega maja (obstaja obvoz)

najlepša pot je po pašnikih spodaj


vzpon na sedlo pod Navršami

lepa, vendar precej zahtevna steza 

prvi ovinki spusta brez front pivota niso vozni (in jih tudi nismo izpeljali:)

v zgornjem delu so tehnični detajli zelo pogosti

zabava malo nad mestom




Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...