sreda, 10. julij 2013

Možic in Kobla


Okolica Soriške planine, zlasti južni grebeni pod njo, so prepredeni s številnimi mulatijerami, ki so ostale od obdobja med vojnama, ko je tu potekala bivša meja med Jugoslavijo in Italijo. Dodatno zanimivost ture predstavljajo utrjeni vrhovi na mejnem grebenu, ki so še zelo dobro ohranjeni in številne, bolj ali manj ohranjene vojaške zgradbe, ki so sedaj povečini hlevi za živino.

Turo pričnemo v Podbrdu in se po makadamu vzpnemo do Hube in nato po mulatjeri navzgor. Nad lovsko kočo se svet odpre in s tem se prične najlepši del poti, z lepimi razgledi, zanimivimi objekti in precej zahtevno mulatjero, ki pa je v celoti vozna. Iz Možica se za kratko vrnemo nazaj po poti in se nato po lepi stezi spustimo desno do sedla Vrh Bače. Stezo si velja zapomniti, saj glede na megalomanske načrte o novem smučišču ni nujno, da bo drugo leto še vozna. Prav ironično je, da smo gorski kolesarji z vožnjo po takih stezah v prekršku, drugo leto, ko bodo gor pririnili bagerji, pa bo vse lepo in prav? Iz sedla se na kratko spustimo na sever, do obstoječega smučišča Kobla in po njem na vrh. Vzpon po smučišču sicer poteka po cesti z dobro podlago, vendar je nekaj delov zelo strmih in potrebno se je zelo potruditi. Dostop na vrh Koble je enostavnejši, saj od smučišča do vrha, z izjemo dveh krajših vzpončkov,  teče lepa in tekoča steza.

Na vrhu se na vse strani odpre čudovit razgled, med drugim se celotna današnja prevožena pot, vključujoč spust, vidi v celoti. Spust se prične strmo, vendar se le ta hitro unese in nadaljevanje po gozdu do sedla je prijetno. Tudi pod sedlom Vrh Bače je najprej precej zahtevno, po cca 100 višincih pa pridemo na lepo mulatiero, ki pripelje v vas Bača. Pod vasjo sledimo stezi mimo cerkve, ki nas pripelje do prvih hiš v Podbrdu.

Zahtevnost ture:
  • V3 (Podbrdo-lovska koča)
  • V4 (Lovska koča-Možic)
  • V5, mesta V6 (po smučišču)
  • S4 (Možic - smučišče)
  • S5 (z vrha Koble in prvih 100 višincev s sedla Vrh Bače)
  • S3 (pod vasjo Bača)

GPS sled

Druge ture v okolici


Ocena:
  • dejavnik zabave:       
  • pokrajina:                      
  • kondicija:                   
  • tehnika:                                  




spust po najzahtevnejšem delu takoj pod vrhom Koble, v resnici je precej bolj strmo in tudi izpostavljeno na južno stran

mulatjera od kmetije Huba do lovske koče je gotovo ena lepših v Sloveniji

še mulatjera...

prebijanje čez travnike gorskega cvetja  pod Lajnarjem 

mulatjera proti Slatniku




                       
rumeno, rumeno... 

v ozadju smučišče Kobla, ki ga bo danes potrebno še premagati

upam, da bo tale pogled ostal tudi po izgradnji smučišča...

steza proti vrhu Koble me je zelo presenetila...

...presenetili pa so me tudi vratolomni razgledi na južno stran

najzahtevnejši del spusta tik pod vrhom Koble


krajši, zahtevnejši del steze pod sedlom Vrh Bače

prva hiša v vasi Bača

v ozadju vrh Koble, steza pelje po robu desno od vrha

in za zaključek še malo naravnega MTB parka:)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...